BİRİNCİ YORUM
OrtaçağSembolizminin bir öğesidir. Aslan Hz. İsa'yı simgeleyen bir sembololarak karşımıza çıkar. İsa peygamber sık sık resim ve heykel sanatındasoylu aslan aslan gibi insan düşüncesi ile betimlenirdi. Tanrının oğluolarak nitelendirildiği için cesaret güç ve krallık anlayışlarınadayalı bir düşünce ile betimleme yapılırdı. Aslan heykeli antik döneminsaray benzeri yapılarda giriş veya yürüme bantlarında görülmektedir.Böyle bir işaret görürseniz (Aslanlı yol) sarayın giriş kapısındasınızdemektir. Ayrıca genellikle karşı karşıya olmak üzere iki adet olurlar.Buradan da eğer birini bulduysanız diğerini de arayıp bulabileceğinizsonucunu çıkartabiliriz.
2Çİ YORUM
Aslan figürü ilkçağlardan beri her kültürde ve bu arada Orta Asya ve Anadolu TürkMitolojisinde kuvvet kudret hükümdarlık sembolü olarakkullanılmıştır. Anadolu'da taş mermer ahşap halı kilim minyatürvb. her tür malzeme üzerinde görülür. Günümüzde de hemen hemen aynıamaçlarla kullanılmaya devam etmektedir. Ancak çift gövdeli aslanfigürü kaynakların da işaret ettiği gibi kuvvetin iki katına çıkışınıifade ediyor. Ayrıca Ermeni kültürünün önemli bir bileşenidir.
3ÇÜ YORUM
Aslankaya heykel halinde olanlar mutlaka kral mezarlarında kullanılmştır.Çitf olanları höyük önlerinde tek olanları yüksek kaya mezarlarınınaltı veya üstündedir. Define 30 metreden uzak değildir. Saklantı çokdeğerlidir.
MİTOLOJİDEKİ ANLAMI
ARSLAN SEMBOLÜ: Hititlerde güç, cesaret, güven ve liderliğin sembolüdür. Kendi kişiliklerine örnek olabilicek bu hayvanın seçilmesi anlamlıdır. Zira arslan hayvanlar içinde en kuvvetli olanlarındandır. Kralların kapı girişlerinde bu taş heykeller kapı koruyucu olarak yapılmıştır. Bu da kralın güç sahibi olduğunu anlatmak içindir.
Arslan sembolü tarih boyunca birçok milletin simgesi olmuştur. Bu sembol Mısır’da da kullanılmış, Mısır’da post da giydirilen bu semboller Mısır krallarını (Firavunları) simgelemektedir.
Türk kültüründe arslana ayrı bir önem verilmiş, hatta padişahlara bu isimler verilmiştir. (Alpaslan, Kılıçarslan) Burada da daha çok gücün sembolüdür. Anıtkabir yolunun sağ ve sol tarafında 24 arslan heykeli bulunmaktadır. Bunlar 24 Türk boyunu simgelemektedir. Yatan arslan sembolü barışı temsil etmektedir.
“r”nin Türkçe’de titrek bir ses olup zaman zaman kullanılmaması nedeniyle bu hayvana arslan veya aslan şeklinde iki farklı şekli kullanılmıştır. Aslı arslandır.
Yeni kurulan İsrail devletinin amblemi de zeytin dalları içinde şaha kalkmış aslan resminden oluşmaktadır. Diğer milletlerde, korkutma, güç gösterisi şeklinde anlamı olan arslan, İsrail’de biraz ileri giderek gücün hareket haline geçmesini (savaşı) sembolize etmektedir. Şaha kalkmış bu aslan çevredeki kavimleri parçalamak, bölmek amacındadır, bunu da zeytin dalları arasına gizlenerek gizlice yapma peşindedir. Ayrıca İsrailoğulları’na indirilen Tevrat’ta arslan Yahudi kavminin simgesi olarak belirtilmiştir. Siyonistlerin yıldız içindeki şaha kalkmış aslan sembolü de, yeryüzündeki herhangi bir Yahudi’yi simgelemektedir. Bu da Yahudiler için uyanık olmayı ve gücü elinde bulundurmayı ifade